Vår historie

Vår historie startet i september 2003, da LESS AS ble stiftet. Bakgrunnen var et utviklingsprosjekt som startet i den Gjøvik- baserte bedriften Molift AS / Møller Vital AS.

Utviklingsprosjektet var etter en ide fra lege Bjørn Høivik.

Han så et behov for en lett ambulansebåre som kunne følge pasienten fra skadested til operasjonsbordet, via røntgen, uten “omlastninger”. På den måten ville man kunne redusere risiko for ytterligere forverringer av skader.

Forskningen som ligger bak

I løpet av perioden 2003 til 2005 utviklet vi både bårekonseptet med tilbehørsprodukter og en egenutviklet produksjonslinje. Dette klarte vi takket være en OFU-(offentlig forskning og utvikling) kontrakt fra Innovasjon Norge og annen finansiering.

Dette var også startskuddet for flere år med tett samarbeid med SINTEF og andre FoU-miljøer. I samarbeid med disse miljøene jobbet vi med materialteknologi og belastningstester / ytre påkjenninger.

I forbindelse med OFU-prosjektet ble det samarbeidet med ambulansetjenesten ved Sykehuset Innlandet. Senere har Sivilforsvaret og nøkkelpersoner i 330-skvadronen i Forsvaret og Norsk Luftambulanse også vært viktige samarbeidspartnere for å få utviklet et komplett produktspekter med bårer, tilbehør og egne produkter for å forhindre varmetap og beskytte mot hypotermi.

Lanseringen av båren – vårt første produkt

LESS-bårene ble ved årsskiftet 2005/06 lansert og det ble da gjennomført store leveranser til FNs beredskapslager for katastrofer i tillegg til leveranser av bårer til sykehus/ambulansetjenester.

Vår historie - LESS produktutvikling beredskapsbåre
Vår historie - LESS beredskapsbåre
LESS - Vår historie

Oppturer og nedturer

Året 2007 mottok LESS det høythengende Merket for God Norsk Design – og var en av 4 kandidater (blant de 47 som mottok Merket for god design) til Hedersprisen. I forbindelse med utmerkelsen ble det vektlagt de unike egenskapene ved bårene og tilbehøret, den lave vekten og den funksjonelle utformingen.

I årene som fulgte utviklet vi flere produkter, forbedret produksjonsprosessene og fant nye leverandører.

Så en dag

Like før klokka 15, fredag 26. februar 2021 begynner det å brenne i lokalene våre. Først tre timer etter at brannen ble meldt fikk brannvesenet kontroll på spredningsfaren, og en drøy time senere hadde de kontroll på brannen. Lokalene våre ble totalskadet og lageret var tapt.

Nå var det plutselig vi som sto i en krise.

LESS - Vår historie
LESS - Vår historie
LESS - Vår historie

Dette kunne vært punktum for vår historie

Men mandag uka etter var vi i drift igjen – i midlertidige lokaler – og med litt forsinkelser på leveransene. Men kundene våre viste stor forståelse og tålmodighet.

Produksjonen av beredskapsbåren vår ble imidlertid hardere rammet – støpeformen vi brukte til å produsere bårene ble ødelagt i brannen. 

Vi fremskyndet derfor arbeidet med videreutviklingen av båresystemet, samtidig som vi knyttet oss til flere underleverandører som kunne bistå med erstatningsprodukter i mellomtiden.

I februar 2023 – to år etter brannen – kunne vi endelig lansere den nye beredskapsbåren. Med de samme egenskapene som den gamle, men nå produsert 100% av resirkulert plast – og fullt ut resirkulerbar.

Det er aldri så gæli, at det ikke er godt for noe.

Hvor er vi i dag?

Vår historie fortsetter og nå jobber vi med å øke produksjonen av båren vår for å klare å dekke etterspørselen, samtidig som vi utvikler nye produkter.

Vi er stadig på utkikk etter nye samarbeidspartnere og utfordringer som vi kan løse. 

Vi skal fortsette å bevise at man kan drive et lite selskap på Toten, bruke det lokale næringslivet og likevel ha hele verden som nedslagsfelt.

Så ta kontakt med oss om du vil være med å skrive videre på vår historie. Om du har en idé, en utfordring eller bare vil prate litt fag, så tar vi mer enn gjerne en prat med deg.

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg